آیا نفت ایران راه حلی برای کاهش افزایش قیمت نفت است؟

ساخت وبلاگ

Is Iranian oil solution to curtailing rising oil prices?

تنش بین روسیه و اوکراین به دلیل ترس از قطع عرضه، قیمت نفت را به بالاترین حد خود سوق می دهد و کشورهای وابسته به نفت روسیه را وادار می کند تا به دنبال منابع عرضه جایگزین باشند که به احتمال زیاد ایران است.

چشم انداز فزاینده بازگشت ایران به بازار به عنوان فوری ترین منبع جایگزین تلقی می شود و بازار جهانی نفت از هم اکنون قیمت گذاری را در چنین امکانی آغاز کرده است.

کارشناسان بر این باورند که اگر تحریم‌های آمریکا بر صادرات نفت ایران برداشته شود و ایران شروع به پمپاژ نفت خام به بازار پرتنش کند، ممکن است قیمت‌های بسیار نوسان و شکننده نفت را تثبیت کند.

تحریم‌های جدید اعمال شده توسط کشورهای غربی علیه روسیه و همچنین تحریم‌های متقابل احتمالی روسیه، که هر دو نگرانی‌ها از اختلالات عرضه در بازار را تشدید می‌کنند، قیمت نفت برنت را در اوایل ماه مارس به 120 دلار در هر بشکه رساندند.

روسیه به عنوان سومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان و یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت، نقشی محوری در بازارهای جهانی انرژی ایفا می کند.

با این حال، بحران عرضه در بازارهای جهانی در واقع مدت ها قبل از نگرانی از خطرات ژئوپلیتیکی در اروپای شرقی آغاز شده است.

- بازارها در انقباض عرضه از سال گذشته

کشورهای تولیدکننده نفت که مجبور بودند در روزهای ابتدایی همه‌گیری در سال 2020 عرضه خود را کاهش دهند، در آغاز مجدد تولید با همان سرعت در سال 2021، زمانی که تقاضا رو به افزایش بود و عرضه‌ها به دلیل سرمایه‌گذاری ناکافی و مشکلات فنی رو به اتمام بود، با مشکلاتی مواجه شدند.

بازارهای نفت که کمبود عرضه دارند، اکنون به جای نگرانی در مورد تقاضا، با نگرانی عرضه مواجه هستند.

زمانی که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به اوپک پلاس، مصرانه از افزایش تولید خودداری کردند، قیمت بشکه نفت خام برنت که در سال 2020 به دلیل کاهش تقاضا به 16 دلار کاهش یافت، در سال 2021 به 87 دلار رسید. کاهش عرضه جهانی

- بشکه های ایران ممکن است شکاف عرضه و تقاضا را به طور قابل توجهی کاهش دهد

در بازار کنونی که انقباض عرضه در حال عمیق‌تر شدن است و قیمت‌های نفت در سطوح بی‌سابقه قرار دارد، کشورهای عمده واردکننده نفت، عمدتاً در غرب، در مواجهه با عدم پاسخگویی گروه اوپک پلاس به دنبال یافتن منابع جایگزین نفت خام هستند..

پیشنهاد آژانس بین المللی انرژی (IEA) برای کشورهای اتحادیه اروپا برای استفاده از سوخت های جایگزین ، از جمله نفت ، برای نیروگاه های گاز طبیعی برای کاهش وابستگی به گاز روسیه ، ممکن است شکاف تقاضا را بیشتر کند و جستجوی گزینه های دیگر را تسریع کند.

اکنون ایران به عنوان بهترین گزینه برای تغییر تعادل تقاضا و تقاضا در نظر گرفته شده است به حدی که انتظار می رود بشکه های ایرانی امسال به طور قابل توجهی شکاف تقاضا را کاهش دهند ، اگر نه به طور کامل ، باید تولیدکنندگان OPEC+ از افزایش تولید خودداری کنند.

تحولات مثبت در مورد از سرگیری کامل توافق هسته ای ایران در مذاکرات در وین باعث تقویت انتظارات می شود که تقریباً 1 میلیون بشکه در روز (BPD) نفت ایران تا پایان سال به بازار باز می گردد.

برای تقویت نتیجه مثبت در مذاکرات که به پایان رسیده است ، رئیس جمهور بین المللی آژانس انرژی اتمی رافائل ماریانو گروسی روز شنبه به ایران سفر می کند.

- بازگشت روغن ایران تأثیر بیشتری نسبت به اوپک+، افزایش تولید ایالات متحده دارد

پیش بینی می شود بازگشت بشکه های ایران به بازار ، رقابت را در گروه OPEC+ تشدید کند. با این حال ، آخرین داده ها نشان می دهد که گروه OPEC+ قادر به تولید سریع به اندازه کافی برای پوشش شکاف عرضه ای که در صورت صادرات نفت روسیه با تحریم ها روبرو خواهد شد.

با توجه به مسائل فنی و سایر محدودیت های ظرفیت ، اتحاد اوپک+ فقط قادر به پمپ کردن 280،000 بشکه در روز (BPD) است ، نسبت به افزایش برنامه ریزی شده 400000 bpd در ژانویه ، طبق IEA.

از دست دادن این گروه از ابتدای سال 2021 به حدود 800000 بشکه در روز رسیده و ظرفیت تولید آن در حال حاضر حدود 900000 بشکه در پشت اهداف خروجی ماهانه است.

گروه اوپک+ در حال حاضر 5. 1 میلیون BPD ظرفیت یدکی دارد ، به استثنای نفت خام ایرانی ، اما در مواقع اضطراری ، تنها 2. 2 میلیون BPD نفت خام فیزیکی از عربستان سعودی و امارات متحده عربی در دسترس قرار می گیرد.

بزرگترین تولید کننده نفت در جهان ، ایالات متحده ، هنوز به سطح تولید پیش از ارزش گذاری نرسیده است. با داشتن میانگین سطح تولید 12. 3 میلیون BPD در سال 2019 ، تولید در این کشور فقط در سال گذشته به 11. 2 میلیون BPD رسیده است و پیش بینی می شود امسال تولید به 12 میلیون BPD برسد.

در این میان ، کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی (IEA) روز سه شنبه موافقت کردند که 60 میلیون بشکه نفت را از ذخیره سازی آزاد کنند تا در صورت کمبود عرضه ، برخی از امداد را فراهم کنند. با این حال ، کارشناسان می گویند که این اقدام فقط ممکن است تسکین موقت بازار را ارائه دهد و باعث افزایش قیمت های قیمت فقط در کوتاه مدت می شود.

بر اساس این پویایی بازار ، تأثیر نفت ایران بر بازارهای جهانی نفت از افزایش تولید از عربستان سعودی یا ایالات متحده قوی تر است.

- شمارش معکوس نفت ایران برای بازگشت به بازار

ایران ، که زمانی به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان اوپک شناخته می شد ، سال گذشته تنها توانست 2. 4 میلیون BPD نفت خام را پمپ کند ، که رتبه خود را به پنجمین بزرگ جهان در سراسر جهان کاهش داد. و از این بازده ، تقریباً همه در داخل کشور مصرف می شدند و به دلیل تحریم ها صادر نمی شوند.

براساس IEA ، تولید نفت خام ایران در ژانویه با 2. 5 میلیون بشکه در روز ثابت نگه داشته شد و صادرات نفتی در حدود 800000 بشکه در روز معلق بود.

با این حال ، تهران به طور پیوسته در حال آماده سازی شبکه نفتی خود بوده و به محض برداشتن تحریم ها به سرعت آن را می دهد. در پایان سال جاری ، تولید خام می تواند به سمت ظرفیت پایدار 3. 8 میلیون بشکه در روز افزایش یابد که تقریباً 1. 3 میلیون بشکه در روز از سطح فعلی افزایش یافته است.

ایران به امید افزایش صادرات در گزارش هایی که مذاکرات در وین در آستانه نتیجه گیری بوده است ، ذخیره روغن خود را در تانکرها افزایش داده است. این کشور حدود 80 میلیون بشکه نفت خام و میعانات ذخیره شده در تانکرها را در خود جای داده است ، و IEA گفت که در اسرع وقت ممکن است مقدار ذخیره شده را پاک کند.

کشور خلیج فارس برای افزایش تولید خود در زمینه هایی که بیش از سه سال با ظرفیت کم کار می کنند ، به چندین ماه نیاز دارد. با این حال ، جواد اوجی ، وزیر نفت ایران روز پنجشنبه به آژانس خبری انرژی ایران (Shana) گفت که کشورش آماده افزایش تولید نفت است.

براساس داده های وزارت نفت ایران ، این کشور پیش از خروج ایالات متحده از توافق هسته ای در سال 2018 3. 8 میلیون بشکه در روز نفت خام و میعانات و صادرات 2. 8 میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده است.

در این مدت ، ایران در فروش نفت خود با مشکل روبرو شد و مجبور شد تولید خود را کمتر از 2 میلیون بشکه در روز کاهش دهد. صادرات خام این کشور نیز زیر 500000 بشکه در روز سقوط کرد.

کتاب دستیار معامله گر...
ما را در سایت کتاب دستیار معامله گر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : پرویز صیاد بازدید : 54 تاريخ : دوشنبه 7 فروردين 1402 ساعت: 13:30